3.8.08

Ο Goran Bregovic στο Ηράκλειο

Ο Goran Bregovic δίνει συναυλία σήμερα στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της περιοδείας του σε σημαντικά φεστιβάλ της χώρας μας.
Η πορεία του ενδιαφέρουσα... Στα 16 του χρόνια δημιουργεί το πρώτο του συγκρότημα και γίνεται μέλος των καλλιτεχνικών κύκλων της βοσνιακής πρωτεύουσας.
Στα μέσα της δεκαετίας του 70 γνωρίζει τον Emir Koystoyritsa , ερασιτέχνη ακόμα σκηνοθέτη, αλλά και μπασίστα σε ένα πανκ γκρουπ.
Η επαγγελματική τους επιτυχία στέφτηκε με επιτυχία στις ταινίες "O καιρός των τσιγγάνων", "Arizona Dream" και στο "Underground".

Για τον Goran Bregovic όλη η δεκαετία του '70 ήταν η χρυσή εποχή του. Aναδείχτηκε σε ίνδαλμα της γιουγκοσλαβικής νεολαίας. Oι εμφανίσεις του μαζί με το συγκρότημά του "White Button" ξεσήκωναν το κοινό και προκαλούσαν λιποθυμίες στα νεαρά κορίτσια, ενώ οι ουρές για αυτόγραφα δεν είχαν τέλος. O ρόλος του στάρ, ένας ρόλος απαιτητικός και "παρεξηγημένος" τελικά τον κούρασε. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 επιχειρεί στροφή και συνθέτει τη μουσική του "Kαιρού των Tσιγγάνων", Eκτός από κινηματογραφική μουσική ο καλλιτέχνης παράλληλα συνθέτει μουσική για συναυλιακά έργα, όπως το "Kουαρτέτο για έγχορδα" για το Balanescu Quartet του Λονδίνου.

Το 1995 εμφανίζετε για πρώτη φορά στην χώρα μας με συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της Ραδιοφωνίας του Βελιγραδίου, σε πέντε μεγαλειώδεις εμφανίσεις - δύο βραδιές στο Θέατρο Γης στην Θεσσαλονίκη, μία αξέχαστη βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και δύο ανεπανάληπτες βραδιές στο Αρχαίο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Αυτές οι εμφανίσεις αποτέλεσαν την απαρχή μιας μεγάλης αγάπης του κοινού με την μουσική του Μπρέγκοβιτς. Σήμερα είναι και πάλι κοντά μας για να τον απολαύσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: