5.8.08

Τουριστική ανάκαμψη μικρής διάρκειας

Πληρότητα κατά μέσο όρο της τάξης του 95% εμφανίζουν όλες σχεδόν οι ξενοδοχειακές μονάδες στο νομό Ρεθύμνου, διανύοντας ήδη τις πρώτες ημέρες του κατεξοχήν μήνα των διακοπών, του Αυγούστου.
Αυτά τα καλά ποσοστά, όμως, δεν φαίνεται ότι θα κρατήσουν για πολύ, αφού – όπως σημειώνουν τουριστικοί παράγοντες – οι κρατήσεις αρχίζουν να φθίνουν μετά την 20η Αυγούστου, νωρίτερα μάλιστα από κάθε άλλη χρονιά...
"Η κίνηση πάει καλά, όπως κάθε Αύγουστο", σημειώνει ο γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, κ. Ευγένιος Φραγκιαδάκης, τονίζοντας όμως ότι αυτοί οι αριθμοί δεν ισχύουν για μετά την 20η Αυγούστου.
Ανάλογα στοιχεία έχουν και οι τουριστικοί πράκτορες, με το μέλος του συλλόγου, κ. Μανώλη Χλιαουτάκη να επισημαίνει πως "οι διακοπές για όλους όσο πάνε και συρρικνώνονται".
Οι ξενοδοχειακές μονάδες αυτή τη περίοδο, όμως, διανύουν τις καλύτερες ημέρες του καλοκαιριού, η διαθεσιμότητα σε κλίνες είναι πια πολύ μικρή και μόνο από τύχη μπορούν κάποιοι επισκέπτες την τελευταία στιγμή να εντοπίσουν κάποιο άδειο δωμάτιο.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο τουριστικός κλάδος θα καταφέρει αυτό το 20ήμερο να καλύψει τη "χασούρα" ολόκληρης της καλοκαιρινής περιόδου.
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η κάμψη
"Αυτή η κάμψη του Αυγούστου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, μας ανησυχεί", τόνισε στην Κρητική Επιθεώρηση ο γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδόχων, κ. Ευγένιος Φραγκιαδάκης, τονίζοντας ότι η μείωση σε κρατήσεις εμφανίζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα από πέρσι. "Είναι χαρακτηριστικό", είπε, "ότι υπάρχουν κενές θέσεις στις πτήσεις που οργανώνουν οι tour operators μετά τις 17-18 Αυγούστου".
Ανάλογα στοιχεία παραθέτει και ο τουριστικός πράκτορας, κ. Μανώλης Χλιαουτάκης, ο οποίος τόνισε πως αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο του Ρεθύμνου, αλλά ολόκληρης της "τουριστικής Ελλάδας". "Αναμένονται φυσικά και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες όμως δεν θα είναι τέτοιες που θα είναι ικανές να αντισταθμίσουν το συνολικό αρνητικό κλίμα", δήλωσε ο ίδιος.
Η κάμψη εκτιμάται πως θα είναι "ορατή" μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ από τα μέσα του ίδιου μήνα μέχρι το τέλος θα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα.
Όμως, σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες, οι πληρότητες – τουλάχιστον με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία – δεν θα ξεπερνούν το 70%!
Βέβαια, προκειμένου να καταφέρουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων με όσο το δυνατόν καλύτερο πρόσημο την φετινή τουριστική σεζόν, πολλοί θα καταφύγουν σε προσφορές προς τους επισκέπτες μετά την παρέλευση της λεγόμενης high season, που δεν θα ξεπεράσει την 20η Αυγούστου φέτος.
Μικρή αύξηση στην κίνηση λόγω του καθημερινού ακτοπλοϊκού δρομολογίου
Από την περασμένη Παρασκευή το Highspeed 5 της Hellenic Seaways εκτελεί καθημερινό δρομολόγιο από και προς το Ρέθυμνο, πράγμα που συμβάλλει θετικά στον εσωτερικό τουρισμό.
Ακόμα και έτσι, όμως, οι αριθμοί δεν είναι τόσο αυξημένοι όσο θα ήθελαν, δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι με το τουριστικό προϊόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κίνηση στις εκτός ξενοδοχείων δραστηριότητες των επισκεπτών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου, κ. Όθωνα Χριστουλάκη, η πελατεία των εστιατορίων από Έλληνες είναι πολύ μικρότερη τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ.Ε.», σημείωσε πως σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι "δεν έχουμε καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση και ώρες δρομολογίων, που να βολεύουν τους επισκέπτες μας".
Ταυτόχρονα, δήλωσε "κάθε πέρσι και καλύτερα", αναφερόμενος στην ποιότητα των επισκεπτών. "Οι τουρίστες δεν ξοδεύουν πια. Είναι συχνό το φαινόμενο να παραγγέλνουν μία σαλάτα ή ένα κυρίως πιάτο και να το μοιράζονται δύο άτομα", είπε και εκτίμησε ότι "βρισκόμαστε στην αρχή μίας πενταετίας με πολλές αλλαγές".
Την αύξηση του συστήματος διακοπών all inclusive καθόρισε ο κ. Χριστουλάκης ως ένα σημαντικό παράγοντα για την μείωση του εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων τζίρου και εκτίμησε πως δεν αποκλείεται τα έσοδα του κλάδου να είναι μειωμένα μέχρι 35% σε σχέση με πέρυσι!
(ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ-Ρέθυμνο goodnet)

Δεν υπάρχουν σχόλια: