30.7.08

Γαλάζιες σημαίες 2008


Τετρακόσιες τριάντα παραλίες στην Ελλάδα έχουν και φέτος από μία γαλάζια σημαία, σύμβολο καθαριότητας και ασφάλειας των παραλιών.

Στις 5 Ιουνίου ανακοινώθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες για το 2008. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), συντονιστής του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, ανακοίνωσε τις βραβεύσεις ακτών και μαρίνων με “Γαλάζια Σημαία” για το έτος 2008. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2632 ακτές και 621 μαρίνες παγκοσμίως.Η Ελλάδα φέτος βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 430 βραβευμένες ακτές. Οι καθαρές παραλίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν ελάχιστα, αφού πέρσι είχε 428 παραλίες με γαλάζιες σημαίες.

Η Ισπανία ήρθε πρώτη στις χώρες με τις περισσότερες καθαρές παραλίες ενώ τρίτη ήρθε η Τουρκία.

Στη χώρα μας ο νομός με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες είναι η Χαλκιδική με 46 βραβευμένες παραλίες, ενώ ακολουθούν τα Δωδεκάνησα και το Λασίθι. Οι δήμοι με τις περισσότερες σημαίες είναι ο Δήμος Καλλιθέας Ρόδου με 26 παραλίες, ο Δήμος Αγ.Νικολάου Λασιθίου Κρήτης και ο Δήμος Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής. Τα νησιά με τις περισσότερες γαλάζιες παραλίες είναι η Κρήτη με 96, η Κέρκυρα με 32 και η Ρόδος με 31 παραλίες. Τέλος, στην Αθήνα (και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής) υπάρχουν μόνο εννέα καθαρές παραλίες.


Τα κριτήρια

Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια. Για την ακτή υπάρχουν 29 αυστηρά κριτήρια και για τη μαρίνα 22 κριτήρια. Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής κατηγορίες: Καθαριότητα θάλασσας και ακτής. Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα:



Οργάνωση ακτής.

Ασφάλεια επισκεπτών.




(forthnet)

Δεν υπάρχουν σχόλια: